לפלנד, השוכנת בחלקן הצפוני של פינלנד, שוודיה ונורבגיה ובחצי האי קולה ברוסיה, מציעה למטיילים בה נופים מהפנטים, שמשתנים באופן דרמטי בין החורף הארוך והמושלג לקיץ הירוק ומלא האור. בלב הטבע היפה מזדמנים מפגשים מרתקים עם הסאמים, תושביו המקוריים של האזור הארקטי, בהם תוכלו ללמוד על מסורות העבר וכיצד הסאמים חיים היום.
טיול ללפלנד עם מאסטר טריפ לוקח לחבלי ארץ צפוניים, שבחורף מכוסים במעטה עבה של קרח ושלג המשמשים כר נרחב לטיולים ייחודיים ולענפים שונים ומלהיבים של פעילויות חורפיות, כמו אופנועי שלג, מזחלות, דייג קרח ועוד. בקיץ, לעומת זאת, נופיה של לפלנד נצבעים בירוק, השלגים הנמסים ממלאים את הנהרות והנחלים, היערות מתמלאים בפירות יער ופריחה עדינה צובעת את המרחבים הפתוחים. בתוך כל היופי הזה בין אם היא צבועה בלבן חורפי או ירוק קיצי, חיים הסאמים, תושבי האזור המקוריים שנמצאים פה ככל הנראה מאז המאה השנייה לפני הספירה.
לפלנד היא חבל ארץ השוכנת בשטחן הצפוני של שלוש מדינות סקנדינביות – פינלנד, שוודיה ונורבגיה וכן בחצי האי קולה שברוסיה. התושבים המקוריים, הסאמים, חיים באזור הזה כבר אלפי שנים, בעבר הם היו פזורים ברוב השטח שהפך למדינות סקנדינביה, לאורך השנים הם נדחקו צפונה, לאזור שבימינו נקרא לפלנד. פירוש המילה סאמי בשפתם הוא "ארץ" או "מולדת".
מי הם הסאמים, שתוכלו לפגוש במהלך טיול גיאוגרפי עם מאסטר טריפ בלפלנד, כיצד הם חיו פעם ואיך נראים חייהם היום? הנה, על קצה המזלג, היכרות קצרה עם תושבי הצפון הרחוק:
ההיסטוריה הסאמית המוקדמת מעורפלת למדי, יש חוקרים הסבורים שמקורם של הסאמים בסיביר, אחרים טוענים שהם הגיעו לאזור הארקטי דווקא ממרכז אירופה. כיום הסאמים מונים כ-70 אלף איש, יותר ממחציתם חיים בנורבגיה, כ-20 אלף מהם חיים בשוודיה, בסביבות 6,000 חיים בשטחה של פינלנד וכאלפיים ברוסיה. יש ביניהם כאלה השומרים על אורח חיים מסורתי, אולם רובם מעדיפים את החיים המודרניים, עם כי גם הם שומרים על מאפיינים רבים מהעבר. הם מדברים ביניהם בניבים שונים של השפה הסאמית, חוקרי שפות סברו בהתחלה שמדובר בשפות שונות אולם בהמשך קבעו כי אלו שלושה ניבים של אותה שפה.
באופן מסורתי ולמעשה עד לפני שנים לא רבות, הסאמים היו רועי איילים. הם נדדו בקבוצות של חמש או שש משפחות, במרחבים העצומים בחיפוש אחר מרעה זמין לעדרי האיילים. איילי הצפון סיפקו לסאמים את רוב צרכיהם: הם היו אמצעי תחבורה, שימשו למזון, מהעורות הכינו בגדים, מגפיים אטומים למים ויריעות לאוהלים, מהקרניים של האיילים גילפו כלים שימושים. הסאמים הנוודים גרו באוהלים מחודדים, המזכירים במראם את הטיפי של הילידים ביבשת אמריקה, ואשר נקראים בשפתם לאבו.
כיום רובם המוחלט של בני הסאמי הפכו לתושבי קבע, וגם אם הם עדיין מגדלים איילים, הם נטשו את הנדידה הרגלית בחיפוש אחר מזון לבעלי החיים. יש ביניהם בעלי מקצועות שונים ומגוונים, רבים מתפרנסים מתיירות. עם זאת, גם בימינו יש כאלפיים סאמים שממשיכים לשמור על אורח חיים מסורתי ונודדים עם עדרי האיילים, ממש כמו שעשו אבות אבותיהם. על פי החוק במדינות סקנדינביה, רק לבני הסאמי מותר לרעות את איילי הצפון, ולכן אם תיתקלו בעת טיול בלפלנד ברועי איילים, תוכלו לדעת ללא ספק שהם סאמים. בנוסף לבשר איילים, שעדיין משמש מרכיב בתזונה שלהם, באופן מסורתי הסאמים ניזונו גם מבשר ציד ומדגים שדגו באגמים ובנהרות.
כיום, כאמור, חייהם של מרבית הסאמים שונים מאוד מאשר בעבר, אבל עדיין אפשר להתרשם מהתרבות המרתקת שלהם בעת ביקור בחוות איילים, שם תוכלו לקבל הסברים על חשיבותו של אייל הצפון בחייהם של הסאמים ולצאת לטיול במזחלת קשורה לאיילים בנופים הקסומים. בנוסף, ברחבי לפלנד מתקיימות פעילויות תרבותיות שונות המלמדות על החיים המסורתיים ועל החיים המודרניים של אנשי הצפון הרחוק – חוויה שמוסיפה עושר ועניין לכל טיול גיאוגרפי בלפלנד.
כל הזכויות שמורות © למערכת מגזין "מגלים עולמות" של מאסטר טריפ