בעמק נהר האומו שבדרום אתיופיה חיים עשרות שבטים אשר שומרים על אורח חיים מסורתי גם בימינו. טיול גיאוגרפי באזור מאפשר להכיר כמה מהשבטים הללו ולהתרשם מהטקסים המיוחדים, מקישוטי הגוף ומהכפרים והבתים שלהם
מים, כידוע, הם מקור החיים, ומשחר ההיסטוריה בני אדם התיישבו בסביבת מקורות מים. נהר האומו, אחד הנהרות הגדולים והחשובים באתיופיה, הוא דוגמה טובה לכך. בעמק שבו זורם הנהר התגלו שרידים פרה היסטוריים רבים, המעידים על התיישבות עוד מימי האדם הקדמון. גם היום מאות אלפי בני אדם חיים לצד הנהר ומשתמשים במימיו לשתייה ולהשקיית בעלי החיים והגידולים החקלאיים. בטיול הגיאוגרפי עם מאסטר טריפ בדרום אתיופיה אפשר להתרשם עד כמה מגוונת האוכלוסייה של עמק האומו, שמורכבת מעשרות קבוצות אתניות ושבטים שונים אשר שומרים על מסורות ייחודיות ומגוונות. הנה היכרות קצרה עם כמה מהשבטים החיים בעמק האומו, שתוכלו לפגוש איתנו בטיול באתיופיה:
האמר
זהו השבט הגדול ביותר בעמק האומו, כך שטיול בדרום אתיופיה כולל תמיד מפגש עם בני השבט. אנשיו נוהגים לענוד תכשיטים רבים הבולטים למרחוק. הם עונדים סביב הצוואר ועל הראש שרשראות העשויות מחרוזים, צדפים ונוצות – ככל שמעמדו של בן השבט רם יותר, כך הוא מקושט יותר. מאפיין חיצוני נוסף של בני ההאמר הוא השיער שלהם. גם הנשים וגם הגברים מטפחים מאוד את שיערם ונוהגים לצבוע אותו בכתום ובאדום. הנשים קולעות את השיער לעשרות צמות קטנות וצפופות, שאותן הן גוזרות מסביב לראש בצורה של קסדה. את הנערים הצעירים, שעוד לא עברו את טקס ההתבגרות, תוכלו לזהות על פי שיערם הפרוע. ואם כבר הזכרנו את טקס ההתבגרות, זהו טקס ייחודי ויוצא דופן, שבמהלכו הנערים המתבגרים צריכים להוכיח את אומץ לבם הרב על ידי מעשה שנראה כמעט בלתי אפשרי: קפיצה מעל שורה של פרים או ריצה מהירה על הגב שלהם, הלוך וחזור כמה פעמים.
מורסי
שבט המורסי אמנם קטן יחסית, אבל אנשיו בולטים מאוד מבחינה חיצונית וסביר שלא תחמיצו אותם בעת הטיול הגיאוגרפי עם מאסטר טריפ. בני המורסי נוהגים לצבוע את גופם ואת הפנים שלהם בצבעים העשויים מאפר מדורות, בוץ ואבקה שהם מכינים על ידי ריסוק של אבנים. על פי האמונה שלהם, צביעת הגוף שומרת עליו מפני מחלות. המבוגרים צובעים את גופם בלבן, הצעירים נוהגים להוסיף ציורי גוף שונים. עיטור פנים בולט מאוד ולא קל לצפייה לאדם המערבי נפוץ אצל נשות השבט. כאשר נערה מתקרבת לפרקה, נועצים מקל עץ בשפה התחתונה שלה וככל שהיא מתבגרת מרחיבים את החור בשפה על ידי צלחות גדולות יותר ויותר. נשים בוגרות מסתובבות עם צלחת ענקית בשפה התחתונה, דבר שמעיד על המעמד החברתי והכלכלי שלהן. בעבר כל נשות השבט עברו את התהליך הזה, היום הדבר פחות מקובל וכל אישה יכולה להחליט אם לעשותו או לא.
קארו
שבט הקארו הוא שבט קטן שמתגורר בכפרים שבגדה המזרחית של נהר האומו. הם נוהגים לצייר על גופם ציורים ודוגמאות שונות בעזרת תערובת העשויה מפחם, גיר ואבקות מאבנים מרוסקות. צלקות על הגוף והפנים מעידות על אומץ ונחשבות לקישוט יפה. עוד עיטור הנפוץ בין בני השבט הוא פירסינג בשפה התחתונה, שם נועצים מסמר מתכת או נוצה. הקארו קנאים מאוד לפרטיותם וחשוב לכבד זאת ולא להתקרב אליהם מדי או לצלם אותם ללא רשות – הדבר נכון גם לגבי השבטים האחרים, אולם במקרה של הקארו חשוב במיוחד להקפיד על כך.
דורזה
אם בשבטים הקודמים שהזכרנו הדבר הבולט ביותר הוא המראה החיצוני של האנשים, הרי שבביקור בכפר של הדורזה הדבר הראשון שתבחינו בו הוא הצורה המיוחדת של הבתים שלהם. בני השבט בונים את בתיהם מענפים, במבוק וקש – אלו בתים ענקיים ממש, שיכולים להגיע עד לגובה של עשרה מטרים! הגגות המעוגלים יזכירו לכם איגלו ענקי או אולי גב של פיל גדול ואפור. לאורך השנים, כשהבית הולך ומתכלה כתוצאה מפגעי מזג האוויר או מפגיעת טרמיטים, פשוט בונים במקומו בית חדש, גדול ומרשים לא פחות. בני הדורזה הם לא רק בנאים מוצלחים, אלא גם אורגים מוכשרים – הם טווים חוטים ואורגים מהם בדים, שטיחים ושמיכות, ואז מעטרים אותם ברקמות יפות.
אין מקומות רבים בעולם שבהם אפשר לפגוש מגוון גדול כל כך של שבטים וקבוצות אתניות מסורתיות כמו במהלך טיול גיאוגרפי באתיופיה, במיוחד בסביבות עמק האומו שבדרום המדינה. המראות, המפגשים האנושיים והחוויות שתחוו באזור הם בהחלט ייחודיים ובלתי נשכחים. גם אם לעיתים המנהגים של בני השבטים השונים עלולים להיראות לנו מוזרים ואולי אפילו אכזריים, יש להם משמעות עמוקה עבור אותם אנשים והעובדה שהם מתקיימים עד היום מעידה על כך.
אם אתם מחפשים לטייל ביעד עם טבע עוצר נשימה, תרבות שבטית בעלת מורשת מפוארת, מסע גאוגרפי באתיופיה עם מאסטר טריפ מאגד את כל אלו ועוד הרבה לקסם עוצמתי.
צוות מאסטר טריפ יכול לספר לכם עוד המון פרטים על המסע הגאוגרפי באתיופיה זה בדיוק הזמן להשאיר לכם מקום לחוויה עצמה שהולכת להיות אחד ה-מסעות המדהימים שחוויתם.
חייגו 0778-110-880 וצוות מאסטר טריפ מוכן עם חיוך לתת לכם את מלוא הפרטים על הטיול באתיופיה.