דף הבית » מסע אל השבטים והאוצרות באתיופיה | 17 ימים
טיול מאורגן באתיופיה הוא מסע מרתק אל תרבות עתיקת יומין שמפגישה עם שבטים מרתקים ומגוונים, ניבים, נופים הרריים, נהרות ומפלים, ובעיקר מורשת והיסטוריה עשירה מאד. במסע שלנו לעומקה של אתיופיה נפגוש את נהר הנילוס העוצמתי, נצפה בשיירות גמלים ארוכות על גביהן מתנהלים חיים שלמים של המקומיים, מכרות מלח וזהב, תופעות גיאולגיות מרתקות ועוצמות טבע המשתלבים בנופים עוצרי נשימה שירטיטו לכם את הלב ויזכירו לכם מדוע אתיופיה הפכה ליעד מבוקש ומרתק למטיילים. בעזרת ג'יפים, טיסות וכלי תחבורה נוספים נחצה את אתיופיה מקצה לקצה ונטעם מכל היופי והשפע שיש לה להציע למטיילים בה.
אתיופיה פורסת בפני המטיילים בה את סיפורה המרתק של יבשת שנחלצה מהקולוניאליזם האירופי, ובחרה לשמר את זהותה התרבותית. היא מציעה למטיילים בה שפע מסלולי טיול מטריפי חושים שלסירוגין יגרמו לך לחוש שחזרת אחורה בזמן אל תוך סיפור חיים עתיק, ואין ספק שהמטיילים שיצטרפו עם צוות מאסטר טריפ לטיול באתיופיה יזכו לחוות חוויה תרבותית אנתרופולוגית ייחודית.
צוות מאסטר טריפ מזמינים אתכם להצטרף אלינו לפתיחת ציר ייחודי מרגש ומקיף אל עומקה של אתיופיה המסתורית ואוצרותיה. יחד עם קבוצה קטנה ואינטימית של מטיילים נחווה מסע אינטנסיבי ומקיף עם נופים מדהימים, חיות פרא ייחודיות ושבטים מקומיים מרתקים ומסקרנים.
נטוס משדה התעופה בן גוריון בטיסה ישירה אל עיר הבירה אדיס אבבה, נתחיל בחוויה המדהימה של הכרות ראשונית עם אתיופיה בסיור והכרות עם עיר הבירה. נאכל ארוחת ערב ונלך לישון מוקדם, בכדי לאגור כוחות לקראת המסע מטריף החושים שאנו עומדים לחוות בימים הבאים.
לאחר ארוחת הבוקר נטוס בטיסה פנימית לגונדר שנוסדה בשנת 1636 על ידי הקיסר פסילאדס שם נתחיל את המסע המרתק שלנו בין כנסיות וטירות בהם מתנוססים ציורי קיר מרהיבים ואומנות מקורית. לאחר התרעננות קלה נצא לאכול ארוחת צהריים ומיד ניסע לכפר בו גרו יהודי אתיופיה – פלאשס נבקר בבית הכנסת הקטן ונראה מקרוב בתים אותנטיים שנשתמרו בהם יצירות אומנות ייחודיות.
ביום זה ניסע אל עבר ההרים הגבוהים באתיופיה רכס הרי סימיאן המכונה גם "הגג של אפריקה" והוא מהווה שמורת טבע ענקית והיא מלאה בעלי חיים ייחודים לאזור שנהנים מצמחייה עשירה. נחזה במצוקים המרהיבים ובנוף הנשקף ונחשב לאחד מהנופים הפראיים והמרהיבים באתיופיה ונתחיל לחוות את הייחודיות שיש לאתיופיה להציע למטיילים בה.
נשכים עם בוקר וניפרד מנופי רכסי הרי סימיאן בדרכנו אל "הקיבוץ האתיופי" – הכפר אאורמבה הינו כפר ייחודי מאוד. הכפר הוקם על בסיס עקרונות של שיוויון ושיתוף מלאים. כל תושבי הכפר גם הגברים וגם הנשים חולקים נטל באותם סוגי עבודות ללא הבדל דת ומין. חינוך הילדים משותף ומרוכז.
משם נמשיך לאתר מרתק שזכה לשם "ירושלים החדשה" או "פטרה של אפריקה" לליבלה זכתה לכינויים הללו בשל הכנסיות החצובות בסלע הגעשי שנבנו בה. אחת עשרה מהכנסיות הוכרזו כאתר מורשת עולמית בשנת 1978. אין ספק שהמצלמה שלכם תעבוד הרבה בכדי לתעד את הייחוד של המקום. חלק מהכנסיות מחוברות בינהן במחילות ובמנהרות והן נושאות שמות תנ”כיים ושמות אתרים מהברית החדשה.
אחרי האנרגיות שאגרנו אתמול נשכים רעננים ומלאי מרץ לארוחת בוקר ולאחריה נצא לסייר בחלקה הנוסף של לליבלה. ומשם בטיסת פנים נעבור לאדיס אבבה בירת אתיופיה שמשמעות שמה היא "הפרח החדש". אדיס נמצאת בבסיס הר והיא ידועה כעיר הבירה השלישית בגובהה בעולם. להבדיל מחיי הכפר השקטים והשלווים אדיס אבבה הינה עיר מודרנית, המשלבת מסורות אתיופיות עתיקות יחד עם חיי לילה תוססים, מוזיאונים, כנסיות עתיקות ומרשימות ותמצאו בה גם שטחים ירוקים רבים.
מאדיס נטוס בטיסה פנימית אל נמל התעופה של סומרה, משם נמשיך לכפר חאמדאלה, נסייר באזור ולעת ערב נצא לצפות בשקיעה באגם אסלה. זהו אגם המלח הגדול ביותר במזרחה של אתיופיה, אנשי שבט אפאר המקומי כורים בו את מלח. המקום נקרא גם "ים המלח האתיופי". המלח המקומי נחשב למלח איכותי באתיופיה. במקומות רבים באתיופיה טרם חוברו לחשמל (ויש כפרים רבים כאלה) ומאחר ואין בהם מקררים המלח הוא מוצר מבוקש.
נשכים מוקדם עוד לפני הזריחה וניסע לצפות בקסם שנוצר בעקבות תגובה כימית באתר הגיאותרמי דאלול, נצפה בפלא מדהים שלא נראה בשום מקום אחר בכדור הארץ תופעה גאולוגית ייחודית שמשלבת מי תהום, מלח ופעילות געשית בלתי פוסקת יוצרים מראה מרהיב . בסיום הסיור נעבור לאתר מדהים נוסף – מערת ההרים שנוצרה במלח ובוץ ממש מתחת למכתש דאלול. משם נמשיך לאגם קארום אחד משני אגמי מלח במדבר דנקיל , יש בו משקעים של יותר מאלף שנים והמלח מגיע בו לעומק של 2 ק"מ ! נחזור לחאמדלה למנוחה קלה ולאחר א. צהריים נמשיך אל הר הגעש הפעיל ארטה אלה , זהו הר הגעש הפעיל והוותיק ביותר באתיופיה. גובהו של ההר הוא 613 מטרים מעל פני הים ובפסגתו אגם לבה, והוא אחד מחמישה אגמי הלבה הקבועים בעולם. הוא מתפרץ בממוצע כל שנתיים .
נשכים גם היום מוקדם יחד עם השמש בדרכנו לעיירה אפדרה שמשמשת מרכז ממשלתי בדרום מדבר דנקיל, סמוך לגבול עם אריתריאה, אפאדרה הינה מרכז מרכזי לייצור והפצת מלח נאכל ארוחה קלילה, נעשה הצצה אל אגם המלח, אחה"צ נבקר במעיינות החמים אלאלובאד ומשם בטיסת פנים חזרה לאדיס אבבה.
לאחר ארוחת הבוקר נטוס לעיירה ארבה מינץ' שממוקמת באזור עמק הריפט, העיירה ידועה בגידולי המנגו, בננות, פירות הדר, גויאבות ושפע הדגים הופכים אותה לגן עדן לחובבי דיג. ניסע לבקר בכפר דורזה ונפגוש את בני השבט אשר תלויים למחייתם לחלוטין בצמחי הבמבוק הענקיים. הם בונים בתי במבוק ענקיים דמויי איגלו ועוסקים בעיקר באריגה אותנטית של כובעים שמיכות ובגדים צבעוניים. משם נמשיך לאגם צ'אמו ונצטרף לשייט שבמהלכו ייתכן ונפגוש תנינים, שקנאים והיפופוטמים.
עם בוקר נשכים מלאי כוחות לעוד יום גדוש ומסעיר חושים אשר יתחיל בעיירה קונסו שמהווה מרכז עבור בני שבט הקונסו ובני שבט הגרים בכפרים הסמוכים. דרך עקלקלה תוביל אותנו אל הכפרים החקלאים. שם נראה כיצד בטרסות עתיקות בני השבט מגדלים דגנים, שעועית, אפונים, בננות, קני סוכר ועוד. בכפר נראה את הוואג'ה – פסלי עץ, המתנשאים לגובה רב של שלושה וארבעה מטרים "ומספרים סיפור" . משם נמשיך לכפר נוסף בשם סרגיו את היום נסיים במפגש עם שבט מורסי שהוא קבוצה אתנית קטנה אשר חיה ב חלק התחתון של עמק האומו. השבט מונה כ-6,000 נפשות אשר חיות במספר כפרים קטנים והסממן המאפיין את נשות השבט הינו דסקית חרס אשר מושחלת בשפה התחתונה. מקור המנהג הוא בניסיונן של הנשים להסתיר את יופיין בכדי לא להיתפס עלי ידי לוכדי עבדים, עם השנים הפך הסממן לגורם תיירותי ואף התחבב בקרב הגברים בשבט.
כמו בכל יום במסע גם הבוקר נשכים מוקדם ולאחר ארוחת בוקר נצא להכיר מקרוב את שבט דאסנץ' אשר חיים באזור אמורוטה, ההגעה אל המקום הינה בשיט בסירות עץ קטנות. בני השבט נחשבים לעניים בין השבטים ועיקר מחייתם היא ברעיית בקר. לקראת הצהריים המאוחרים נבקר בכפר שבט האמר שבט זה הינו הגדול ביותר בעמק נהר האומו וגודלו כחמישים אלף איש אישה וילד. בני השבט משקיעים במראה החיצוני שלהם מאמצים גדולים. הם מדרגים את מעמדם החברתי על פי התסרוקת שלהם, הם מקפידים לענוד תכשיטים רבים וסימן ההיכר שלהם הינו עצמות לחיים גבוהות נבלה עם תושבי הכפר בטקס אירוח אותנטי ייחודי שבסיומו נחזור לאגור כוחות. לסיכום זה יום בו מומלץ להכין הרבה זיכרון במצלמה שהולכות "לעבוד קשה".
אחרי שישנו היטב והכנו את המצלמות נתחיל את הבוקר עם שבטי קארו שסימן ההיכר שלהם הינו מסמר מתכת גדול שנעוץ בשפה התחתונה. הם חיים על גבי מצוק שצופה לעבר נהר האומו, צופים אל נוף יפהפה. והם אחד השבטים הקטנים ביותר שבט זה מונה כאלף בני אדם. אחר הצהריים ניסע לביקור בשבט הנייגטום אשר מתגוררים בגבול עם דרום סודן, הם מתפרנסים מחקלאות וגידול בקר. הסממן של בני השבט שרשראות חרוזים שהנשים עונדות. שבט שמתגורר בגבול עם דרום סודאן ומתאפיין בצלקות גוף מיוחדות שמסמלות אומץ לב. לעת ערב נסיים את היום בארוחה ונחזור לשנת לילה לאגור כוחות ליום חדש.
נשכים מוקדם ולאחר ארוחת בוקר נשים פעמינו אל הפארק הלאומי אומו. נבקר שבט מדהים נוסף שגר בכפר קיביש מרבית תושבי הכפר הם בני שבט הסורמה, אשר ידועים בזכות דיסקיות האוזניים.
נשכים בבוקר לעוד יום גדוש עם מצב רוח מעולה ומצלמות בשלוף. מתחילים כבר להריח את סוף המסע וגם אחרי שהכרנו מקרוב חלק מהשבטים עדיין נמצא את עצמנו נפעמים מהפשטות והחיבור לטבע, ומבני השבטים אשר חיים על גדות הנהר עירומים כביום היוולדם. ממש כמו בסיפורי ההרפתקאות בהם סופר על ציידים ולקטים. היום יוקדש לסיור ייחודי אותנטי ואנתרופולוגי בשבט הסורי אשר מאכלסים חלק מאזור מערב אומו של מדינות הדרום. באזור חיים כ- 34,000 בני שבט סורי אשר בחלקם משתייכים לרפובליקה של דרום סודן ועוברים בקביעות מעבר לגבול. הם הצליחו לשרוד בהצלחה באמצעות שילוב של גידול בקר, עיזים וצאן, מעט ציד וגידול מגוון גידולי שדה כמו דוחן, תירס , סורגום, צמחי תבלין, אפונה ושעועית.
אנחנו כבר מגיעים ממש לסיומו של המסע ובפנינו יום גדוש בנסיעה ובסיומו נחזור לאדיס אבבה ומשם נתחיל את מסענו חזרה הביתה עמוסים וגדושים בחוויות. במהלך הנסיעה הארוכה נעבור על פני שבטים נוספים בינהם שבט אורמו ושבט הגוארגה שמהווה קבוצה אתנטית המתגוררת באתיופיה נתרשם מצורת הבתים הייחודית לבני השבט – מבנים מעוגלים שנבנים ללא שימוש במסמרים ושכוללים מוט מרכזי בגג. בני השבט נוהגים ללון יחד עם בעל החיים שלהם והם מארחים בביתם גם חיות משק כמו : פרות, כבשים ועיזים. אנשי הכפר דוברים 3 שפות שנגזרות ממיקומם הגאוגרפי: צפון, מזרח או מערב ויש מטיילים ישראליים הטוענים ששפת אנשי הגוראגה נשמעת באוזניהם כמו שילוב של אמהרית ועברית, אבל היא כנראה שילוב של שפות מקומיות שונות. אנשי הגוראגה מקפידים לשמר את המבנה המשפחתי המסורתי, בו הגבר המבוגר נחשב לראש משק הבית ואחראי על קבלת ההחלטות. כל הדורות הבאים תחתיו נדרשים לטפל בהורים, כך שלעיתים קרובות ניתן למצוא ארבע דורות באותו משק בית.
ביום זה נבקר באגם מכתש ונצ'י. האגם הזה היה הר געש כבוי שראשו נמצא בגובה 3380 מטר מעל פני הים, המכתש מכיל אגם גדול, מעיינות מינרליים חמים, מפלים ועמקים יפים ואדמות חקלאיות ועמק המעיינות החמים. לאחר הביקור נשים פעמנו לאדיס אבבה.
יומנו האחרון באתיופיה , וגם אותו נמצא עד תום.
* ייתכנו שינויים במסלול בשל זמני הטיסה, תנאי השטח, תנאי מזג האוויר, שיפוצים בדרכים מטעם הרשויות, כוח עליון ושיקולי המדריך בשטח, אין באפשרותנו להתחייב להגיע לכל יעד, התמונות הן להמחשה בלבד.
3. אמצעי תשלום:
ניתן לשלם בהעברה בנקאית, עד חודש לפני מועד היציאה לטיול, החיוב יעשה בשקלים לפי שער מזומן גבוה ביום התשלום, כנהוג בחברות התיירות.
4. הערות כלליות לטיול באתיופיה :
טיולי ג'יפים בחו"ל הם הדרך שלך להגיע אל מקומות נסתרים, כפרים עתיקים שהזמן בהם עצר מלכת, ויעדים שדרכי הגישה אל עומקם של הנופים המרהיבים ועוצמות טבע מהפנטות מתאפשרות רק בעזרת ג'יפים. טיולי העומק של מאסטר טריפ מרתקים ויוצרים עבורך חוויה של טיול שנצרב היטב בהארד דיסק של הלב גם הרבה אחרי החזרה לארץ.
ההקפדה של הצוות שלנו על כל הפרטים, מאפשרת לך לעבור את המסע בג'יפ מרווח ונוח
במרבית היעדים בנהיגה עצמית ( גם אם תבחרו שלא לנהוג יש לנו גם נהגים מקצועיים שיעשו זאת בשבילכם ), עם מדריכי נהיגת שטח מוסמכים ומיומנים שלא מתפשרים על הבטיחות שלכם בהובלת הטיול.
בעזרת הג'יפים נגלה את נפלאות היעדים המדהימים כדוגמת קירגיזסטן, הרי הקווקז,
הרי האטלס, הרי הקרפטים, הרי פמיר, הפירינאים, מדבר הסהרה ועוד מקומות ויעדים מרתקים רבים נוספים. לאורך טיול הג'יפים נשמע הסברים גם במכשירי הקשר האישיים שיש בכל ג'יפ וכמובן שנעצור בטבע במקומות מרהיבים להפסקות שלווה ורוגע עם קפה, תה ושאר פינוקים ולארוחות פיקניק מדהימות בטבע.